Läkemedel

 1. Beskriv vilken effekt samt ev. biverkan lkm som tillhör lkmedelsgruppen antikolinergika har?
  Antikolinergika (luftrörsvidgande) vidgar luftrören genom att dämpa nervsignaler som drar samman luftrören. Läkemedelssubstansen ipratropiumbromid kan användas som tillägg till beta-2-agonister vid akuta astmabesvär. Biverkningarna är få. Muntorrhet förekommer.
 2. Beskriv vilken effekt samt ev. biverkan lkm som tillhör lkmedelsgruppen b-2 stimulerare (Beta-2-agonister) har?
  Selektiva beta-2-stimulerare (β2-stimulerare), eller beta-2-agonister (β2-agonister), är en grupp läkemedel som vidgar luftrören (bronkdilaterande), vilket minskar symtomen vid astma och KOL.Läkemedlen fungerar genom stimulering av β2-receptorer, vilket häver sammandragningen av luftrörens muskler och därmed vidgas luftrören.β2-stimulerare finns både som kortverkande och långverkande.

  Vanliga biverkningar av beta-2-agonister är darrningar, hjärtklappning och muskelkramper.
 3. Beskriv vilken effekt samt ev. biverkan lkm som tillhör lkmedelsgruppen b-2 stimulerare (Beta-2-agonister) har?
  Med steroider eller kortisonläkemedel avses egentligen glukokortikosteroider.

  Effekt: dämpar inflammationen och läker irriterad vävnad.

  Biverkan:Kortison som man andas in ger nästan inga biverkningar ute i kroppen. Man kan däremot få en del besvär av medlet i munnen. Det är ganska vanligt med heshet och sveda på tungan och i munnen. Det finns en viss risk för att man ska få svamp i munnen. Därför ska man skölja munnen när man har tagit medicinen, och det kan också vara bra att borsta tungan med en mjuk tandborste.
Author
smary
ID
298835
Card Set
Läkemedel
Description
frågor om läkemedel
Updated