Musikk uke 50 (IKKE ARTISTER)

 1. Når kom topplista billboard? og hvordan utviklet den seg?
  Bladet billboard kom med musikktopplista 1984. Siden det ikke fantes radio eller CD-er ble lista satt opp etter hvor mange solgte noter sangen hadde, men etterhvert kom radio og grammofon, og da ble det endret til hvor mange plater som var solgt.
 2. Hva er crooners?
  • Croon = nynne eller småsynge
  • De fleste R'n'B sanger slo ikke gjennom hos de hvite før det ble laget en cooverlåt av de, de sangene var ikke like "intense" som det de svarte gjorde, og derfor er artistene til de coverlåtene kalt crooners.
 3. Når kom bladet Billboard ut med RnB lista?
  1949, denne stilen ble lagd av folkelige artister som T-bone Walker eller Fats Domingo
 4. Hvem var den første svarte crossover artisten?
  Fats Domingo. Han fikk noen av sangene sine på hovedlista og var den første afroamerikanske crossover artisten. I 1955 fikk han en sang på 10. plass, men på 1. plass, av Pat Bone lå coverlåten. Det tok lang tid før de svarte artistene ble akseptert på lik linje med de hvite. f.eks. Elvis sin låt Hound dog, var en coverlåt av Big Mama Thornton
 5. Hva slags musikk hadde Europeerne med seg til Amerika? Og når kom den på plate?
  Musikk med britisk og irsk opphav. I 1920 kom den typen musikk på plate, og het Hillbilly(=bonde/bygdegutt). Musikken ble å populær at billboard opprettet en liste som het Bluegrass og Honkeytonk. Som skiftet navn i 1964 til Country.
 6. Hva slags filmer begynte Hollywood å produsere i 1950? Og hva førte det til?
  Filmer med temaet ugdom som krevde mer frihet fra foreldrene sine. Dette skapte større selvbevissthet ho ungdom. Reklamer pekte ut en ny livsstil for ungdom. Moderne tid hadde nemlig lagd en ny og kjøpesterk gruppe, nemlig ungdom.
 7. Hva slags type musikk hørte de hvite ungdommene i USA på? Og når sprakk den "hvite lydmuren"?
  Hvite ungdommer hørte meste på glattpolerte slagere, mens de afroamerikanske radiostasjonene boblet over av all slags type musikk. De hvite ble etterhvert lei av "tam" musikk, og gamle coverlåter, og startet å høre på afroamerikansk musikk. I 1955 sprengte den "hvite lydmuren." Den nye musikken passet perfekt til livsstilen til hvite ungdommer. Den nye stilen var egentlig countrystil, men mer energisk syngemåte, som i RnB.
 8. Hvem var Hank Williams? Og hvordan var musikken hans?
  Hank Williams var den Country artisten som fikk størst innflytelse på seinere utøvere, også innen rock and roll. Han fornyet musikken hele tiden med og skrive personlige tekster og synge dem stor oppriktighet. Musikken hans var ofte swingpreget. To av de mest kjente sangene er Hey, good looking og Jambalaya.
 9. Hvordan er grunnlaget for countrymusikken?
  Grunnlaget for countrymusikken er hillbilly-stilen den er lett og kjenne igjen. Melodien blir spilt på fele, andrestemme blir spilt på gitar og akkordene blir spilt på banjo.
 10. Hvem var Chuck Berry? Og hvordan musikk lagde han? noe spesielt?
  Chuck Berry var født i St. Louis i staten Missouri. Han skrev og spilte mange sanger. Forbilde hans var den store Muddy Waters. I 1955 oppsøkte han sitt idol og fikk kontrakt med et plateselvskap. Resultatet ble umiddelbar suksess med sangen Mayabellene. Som artist bidrog Chuck ekstremt mye med stilen rock and roll. Han fant et genialt tolv-takters mønster som var fengene men enkelt. Han brukte dette mønsteret i mange av hans verk. Han brukte bogie-bass og fiffige riff i gitaren. To av de mest kjente sangene er Roll over Beethoven og Johnny B. Goode. Tekstene hans er ofte vittige og skildrer ungdoms liv svært godt. Grupper som har brukt Chuck Berrys materiale og hatt stor suksess er The beatles og The rolling stones.
 11. Fortell litt om 1950-årene:
  Det er viktig å se utviklingen i musikken i sammenhenge med ulike samfunnsforhold. Ikke minst hvordan det politiske, økonomiske og sosiale forholdene i USA påvirket utviklingen i rockemusikken. For det var her det hele startet. Etter andre verdenskrig var det grotid i USA.

  Velstandøkningen kom særlig etter Korea-krigen i 1953. Folk fikk mere penger og for mange var det og handle lykke. Ungdommen ville handle andre ting enn foreldrene sine. De rettet opp en industri for den unge generasjonen. Vi gikk inn i en tid der ungdommen fikk sin egen musikk.

  Raseskillet eksiterte fortsatt i USA, også innenfor musikklivet. Den svarte musikken var mye råere enn for eksempel den vite countrymusikken. Det hjalt rytme, utrykk og ikke minst tekst.

  Det var radio som først og fremt fikk musikken ut til omverdenen, og på den måten reklamerte for plateutgivelse og artistene. Bare i USA var det flere hundre radiostasjoner. Her hjemme i Norge lyttet de unge til Radio Luxembourg, en radiostasjon som formidlet den nye musikken.

  I 1950-årene kom 15-singelen. Det var en liten, slitesterk og billigere enn den store og tunge 78-plata, eller steinkaka som den ble kalt. Med plateproduksjon fikk vi massekommunikasjon av musikk.
 12. Hvilken gruppe var Bill Hayley med i, hva gjorde de?
  Bill og gruppa The Comets versjon av Rock around the clock gav rock'n roll et gjennombrudd i 1955. Han brukte den rå, tunge rytmen som kom til å karakterisere rock'n roll. Kraftig rytme og forsterkede gitarer gav rocken den spesielle Sounden. Karrieren hans varte ikke noe lenge, men han hadde noen store hits.
 13. Hva er beatmusikk? Og hvem kjent band...?
  • Ungdommene i Europa ble vilt begeistret over rock'n'roll og grep sjansen til og frigjøre seg fra foreldregenerasjonen, gjennom musikk, dans og nye moter. Det oppstod en egen versjon av rock and roll som ble kalt beatmusikk. Det fikk særlig fotfeste i England. De som spilte beatmusikk la mere vekt på melodien enn på riffet, og rytmen var ikke så framtredene som i Amerikansk RnB. Gruppen besto ofte bare av elgitarer, elbass og slagverk.
  • The Beatles var gruppa som gjorde rock and roll til musikk fra bare ungdomsopprør. Musikken deres nådde etter hvert alle lag og alle aldergrupper. I 1964 var The beatles det første ikke-Amerikanske som kom på topplista av bladet Billboard
 14. KILDER = MORTIMER
  Laget av Linni
Author
linnea
ID
123462
Card Set
Musikk uke 50 (IKKE ARTISTER)
Description
Laget av Linni!! <3
Updated